MATEJ ŠEBENIK VELIKI ZMAGOVALEC PORTOROŽ OPNA 2018

Letošnji tradicionalni 12. mednarodni šahovski turnir v Portorožu (Hotel Bernardin) med 14. in 21. julijem 2018, je pomenil praznik slovenskega šaha. Namreč na medconskem šahovskem prvenstvu za naslov svetovnega prvaka pred 60 leti je nastopila tedanja svetovna šahovska elita,  med njimi kasnejši 3 svetovni prvaki. Najbolj poznan je bil zagotovo legendarni Bobby Fischer, ki je leta 1958 v Portoržu postal tudi najmlajši velemojster na svetu. Turnir je bil leta 1958 najmočnejši na zemeljski obli. 

Na večdnevnem festivalu je nastopilo 93 igralcev iz večih držav: Dominikanske republike, Finske, Rusije, Ukrajine Turčije, Nemčije do Makedonije ter seveda sosednjih držav Slovenije. Veliki zmagovalec turnirja je postal slovenski velemojster in član slovenske članske reprezentance Matej Šebenik iz ŠK Ljubljana. Drugi je bil hrvaški velemojster Nenad Ferčec. Igralca sta dobesedno deklasirala konkurenco. Šebenik je edino partijo remiziral s Ferčecem, puljski velemojster pa je ob tem remiju oddal le še pol točke, in tako je prve zasledovalce pustil za seboj kar za poldrugo točko, kar je sila redek pojav na opnih.

Častni pokrovitelj festivala je bil Predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor. Slavnostne otvoritve pa sta se udeležila predsednik Šahovske zveze Slovenije, dr. Tomaž Subotič in ambasadorka šaha, velemojstrica Darja Kapš.

Rezultati: KLIK

1 thought on “MATEJ ŠEBENIK VELIKI ZMAGOVALEC PORTOROŽ OPNA 2018”

Comments are closed.